Wiki

Welkom op de Mosman3D Wiki pagina

Deze pagina bevat alle informatie over de technieken die Mosman3D beheert, gebruikt en toepast binnen of voor uw bedrijf. 


Wat Is 3D Modellering?

3D Modellen

Driedimensionaal modellering ofwel 3D modellering, is het proces van het ontwikkelen van een wiskundige weergave van ieder oppervlak van een (niet) levend object in drie dimensies via gespecialiseerde software. Door een reeks aan coördinaten in 3 dimensies vast te leggen, vaak X,Y en Z, ontstaat er een vorm en dit wordt het 3D model genoemd.

Een 3D model kan gemaakt worden door een 3D artiest, automatisch gegeneerd worden door 3D scanners, code of geconverteerd worden van een 3D tekening,hierover later meer.

Een 3D model kan vervolgens gebruikt worden voor een divers aantal toepassingen, waaronder films, games, interieur ontwerp of architectuur. In het geval van Mosman3D geldt dit voor Virtual Reality en de mogelijkheden binnen deze virtuele wereld. Daarnaast is het ook mogelijk om met 3D printers, 3D modellen uit te printen.

Animatie

Animatie is de illusie dat een object beweegt door middel van het snel na elkaar afspelen van stilstaande beelden, dit noemt men frames. Animatie zien we steeds meer terugkomen in films en series. Vaak zijn gehele films of series geanimeerd, maar we zien ook steeds vaker een combinatie van 3D met de echte wereld. Dit noemt men CGI (Computer Generated Imagery). In games en Virtual Reality komt deze techniek ook voor, alleen wordt deze ietwat anders toegepast.

Animatie in games en Virtual Reality vind plaats in “real time” (vertaald: reële tijd). De 3D artiest of animator heeft in gespecialiseerde software de animatie van een 3D model aangemaakt. Dit gebeurd vaak in 24 frames per seconde om de beweging vloeiend te laten ogen. Vervolgens wordt er in een game of virtuele wereld door de gebruiker of computer bepaald wanneer iets beweegt, ofwel animeert. 

Door een aantal ontwikkelingen is het nu ook mogelijk dat veel 3D modellen niet meer geanimeerd worden, maar gewoon net zo reageren als in de echte wereld , dit noemt men Physics.

Met behulp van onder andere Physics maakt Mosman3D interactieve omgevingen voor uw bedrijf. De 3D modellen, zoals die door u gewenst zijn, kunnen net zo reageren zoals ze dat in de echte wereld zouden doen zonder dat er lange animatie processen aan voorafgaan.

Software

3D modellen en animeren kunnen, zoals eerder genoemd, gedaan worden in gespecialiseerde software. De grootste namen op dit gebied zijn 3Ds Max, Blender en Maya.

Bij Mosman3D werken we met 3Ds Max, met de laatste licenties, om de best mogelijke 3D service aan te bieden.

Converteren van 3D tekeningen

Zoals eerder benoemd hoeven 3D modellen niet altijd met de hand gemaakt te worden. Aan de hand van 3D tekeningen van tekenprogramma’s, waaronder Solidworks of Solid Edge, kan Mosman3D 3D modellen maken die geschikt zijn voor de Virtual Reality omgeving. 3D modellen vanaf nul opbouwen hoeft dus niet. Het converteren van 3D tekeningen scheelt ontzettend veel tijd en geld ten opzichte van 3D handwerk. Dit wil niet zeggen dat 3D handwerk volledig overbodig is. 3D handwerk bied soms de beste uitkomst of is een aangename aanvulling op de geconverteerde tekeningen.


Wat Is Virtual Reality?

Wat betekent Virtual Reality?

Virtual Reality, vaak ook VR genoemd, houdt in dat je een gebruiker met behulp van een VR bril en hardware in een gesimuleerde omgeving plaatst. De gebruiker bevindt zich hierdoor in een virtuele wereld. De 3D wereld, waarin je je als gebruiker bevind, is meestal interactief en bevat audiovisuele effecten. Er zijn een aantal factoren die de ervaring bepalen voor de gebruiker, waaronder het type VR bril, de hardware of toebehoren en de simulatie. Bij een aantal van deze VR brillen is het zelfs mogelijk om werkelijk fysiek rond te lopen in de virtuele wereld, zoals bij Mosman3D het geval is.

In het geval van een volledige VR uitrusting, zoals we die bij Mosman3D zien is, praten we over een aantal onderdelen: Head Mounted Display (HMD),vibrerende controllers (Haptic Controllers) en tracking systemen (Lighthouses) genoemd. Er bestaan nog vele toevoegingen en uitbreidingen om de VR ervaring nog intenser en realistischer te maken.

Er komen steeds meer verschillende VR brillen op de markt, momenteel zijn de bekendste brillen: HTC Vive, Oculus Rift, Samsung Gear VR, Sony Playstation VR, Google Cardboard. Iedere bril heeft zijn eigen manier van functioneren en daarbij behorende software en hardware.

Wat heb ik nodig voor Virtual Reality?

In het geval van Mosman3D maken wij gebruik van de HTC Vive, één van de, zo niet de meest vooraanstaande VR bril op de markt. Niet alleen de HTC Vive hardware, maar ook de software (SteamVR) is koploper op de professionele VR markt. HTC heeft in samenwerking met Unity (Ontwikkelaar cross-platform game engine) en Valve (Game ontwikkelaar van onder andere de Half-Life franchise) een VR tool ontwikkeld genaamd SteamVR. De SteamVR software maakt het mogelijk dat een PC of laptop eenvoudig werkt met de HTC Vive. Daarnaast is SteamVR een geweldig hulpmiddel bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor Virtual Reality.

Er een aantal benodigdheden om gebruik te maken van Virtual Reality en jezelf onder te dompelen in een virtuele wereld of simulatie. In het geval van de meeste VR brillen praten we over een krachtige Desktop PC of Gaming Laptop. Deze PC of laptop moet real-time de nodige berekeningen uitvoeren van zowel de simulatie of virtuele omgeving als de software die gedraaid word. Voor de HTC Vive, Oculus Rift en Playstation VR heb je dus het volgende nodig:

 • VR Ready Desktop PC of Laptop
 • Virtual Reality Hardware + Software
 • VR simulatie of omgeving

Er bestaan ook VR brillen die geen PC of laptop nodig hebben. Deze zogenoemde Standalone VR headsets maken bijvoorbeeld gebruik van een mobiele smartphone. De Samsung Gear VR en Google Cardboard zijn de bekendste voorbeelden van Standalone VR. Door middel van het plaatsen van je mobiel in een daarvoor bestemde headset is het mogelijk om VR te ervaren op een laagdrempeliger niveau. Voor de Samsung Gear VR, Google Cardboard of Mosman3D’s eigen Cardboard is het volgende nodig:

 • Mobiele Smartphone
 • Mobiele Headset (Cardboard)

Hoe werkt Virtual Reality?

Omdat we bij Mosman3D werken met de HTC Vive en Cardboards zullen we aan de hand van deze VR brillen de werking van zowel de hardware als de software beschrijven. De hardware bestaat uit de HMD, Haptic controllers en Lighthouses.

Head Mounted Display (HMD)

Als we het woord Head Mounted Display vertalen krijgen we eigenlijk al een zeer duidelijk idee wat dit inhoud; hoofd gemonteerd display. De HMD is dus hetzelfde als een scherm, alleen dan dusdanig dichtbij je ogen geplaatst waardoor je eigenlijk niets anders meer ziet dan scherm. Je bent dus volledig afgesloten van de ruimte om je heen.  Een HMD bevat twee schermen. Voor ieder oog één lens met scherm. Net zoals de werking van onze ogen, zien we 2 beelden die onze hersenen samenvoegen tot 1 scherp beeld. Dit is duidelijk zichtbaar wanneer je gebruik maakt van een Cardboard. De HMD is aangesloten op de computer door middel van een kabel, er zijn al verscheiden toepassingen in ontwikkeling of zelfs op de markt die de HMD draadloos verbinden met de computer.

Haptic Controllers

De HTC Vive maakt gebruik van Haptic controllers. Dit houdt in dat het mogelijk is om de gebruiker feedback te geven in de handen door middel van kleine tot heftige vibraties of trillingen. Wanneer je als gebruiker in de virtuele wereld of simulatie een object aanraakt of oppakt dan krijg je een trilling te voelen in je handen. Dit creëert een illusie dat je een object werkelijk aanraakt of oppakt, wat de ervaring een stuk realistischer maakt. De controllers bevatten een aantal intuïtieve knoppen, waardoor de gebruiker gemakkelijk gebruik kan maken van diverse aangewezen functionaliteiten. Daarnaast zijn de controllers draadloos en gaan ze gemakkelijk 6 tot 9 uur mee voordat de controllers moeten worden opgeladen.

Lighthouses

De Lighthouses zijn de tracking systemen van de HTC Vive. Deze meten de positie van de HMD en controllers ten opzichte van elkaar en de werkelijke speelbare ruimte door middel van infrarood. Deze Lighthouses worden bij voorkeur op een statief, op hoogte en tegenover elkaar, geplaatst zodat ze elkaar kunnen “zien”. Bij voorkeur is de afstand tussen beide Lighthouses niet meer dan 5 meter. Dit houdt vaak in dat je een vrije speelbare ruimte hebt van 3x3 meter. Met behulp van de bijgeleverde software zet je zelf gemakkelijk je speelbare ruimte uit. Dit doe je zodat de Lighthouses precies weten waar deze ruimte zich bevindt in de echte wereld. Dit houdt ook in dat de Lighthouses een signaal sturen naar je HMD wanneer je de speelbare ruimte dreigt te verlaten. Men ziet in de virtuele wereld dan een blauw raster die de veilige speelbare ruimte weergeeft. Door deze methode kan iemand zich veilig bewegen en kunnen ongelukken worden voorkomen.

Software

Wanneer je een Virtual Realty opstelling hebt, ontbreken er nog een aantal dingen en dat is de software, de simulatie, virtuele omgeving en/of game. Er zijn inmiddels behoorlijk wat games, simulaties en omgevingen te koop, maar de echte kracht van VR zit in de op-maat-gemaakte omgevingen en simulaties. Mosman3D is hierin gespecialiseerd en kan op basis van 3D tekeningen een model of omgeving geschikt maken voor Virtual Reality, deze vervolgens interactief maken en er zelf volledige instructies of trainingen voor ontwikkelen.

De Cardboards worden voornamelijk gebruikt om 360 graden foto’s en video’s te ervaren in VR. Ook in 360° fotografie en video is Mosman3D gespecialiseerd.

Toepassingen voor Virtual Reality

Bij Mosman3D zeggen we: “Alles is mogelijk” In Virtual Reality kun je verder daar waar de realiteit stopt. Op zowel consumenten als zakelijk niveau is van alles mogelijk.

Virtual Reality voor Consumenten

De consumentenmarkt van VR richt zich voornamelijk op games, maar vanwege de hoge prijs van de VR brillen is er nog maar een beperkt aantal gebruikers die gamen in VR. De Carbaords zijn daarentegen een toegankelijkere markt. Hiervoor zijn al verscheidene apps ontwikkeld. 360 Graden foto’s en video’s samen met games zijn de meest gebruikte vormen van VR bij de consument.

Virtual Reality voor Ondernemers

In tegenstelling tot de consument maakt de zakelijke markt veel meer gebruik van VR in andere vormen dan games. De zakelijke markt heeft daarom ook veel belang bij VR vanwege een behoorlijk aantal diverse toepassingen en doeleinden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • VR voor verkoop en promotie
 • VR voor beurzen en tentoonstellingen
 • VR voor training
 • VR voor inrichting
 • VR voor cursussen
 • VR voor therapie

Dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van de toepassingen van VR. Op de VR pagina van Mosman3D staan de diverse toepassingen waarin wij zijn gespecialiseerd. En onthoudt; alles is mogelijk.

Toebehoren en uitbreidingen voor VR

In de jaren dat Virtual Reality in opkomst is, zijn er verscheidene bedrijven met nieuwe toebehoren en/of uitbreidingen gekomen die VR naar een hoger niveau tillen. De meest belangrijke ontwikkelingen zijn VR Gloves, treadmills en tracking sensors.

VR Gloves

De vertaling zegt het al; Virtual Reality handschoenen. Niet langer gebruik maken van een controller in je hand, maar een handschoen die van je eigen hand de controller maakt. Intuïtiever en gemakkelijk dan je eigen handen bestaat niet. Dit maakt het gebruik van VR een stuk gemakkelijker en tilt de Immersive VR ervaring naar een hoger niveau.

VR Treadmill

Een treadmill, ofwel loopband, is bedoeld om je voort te bewegen op je plaats. Door middel van een harnas en speciale ondergrondm waar je op staat en in hangt, is het mogelijk om op je plaats te lopen, rennen en bukken. Hierdoor heb je een kleinere speelbare ruimte nodig, kun je door middel van je eigen beweging je voortbewegen in de virtuele wereld en tilt ook deze toepassing de Immersive VR ervaring naar een hoger niveau.

Tracking Sensors

Het is mogelijk om met sensoren, dezelfde als in de haptic controllers, ieder object zichtbaar te maken voor de lighthouses. Dit houdt in dat je sensoren aan een bestaand object maakt, bijvoorbeeld een bal. Vervolgens koppel je de sensoren van deze bal aan een 3D object. Het object in de echte wereld wordt dan ook weergegeven in de virtuele wereld. Wat er op neer komt dat je niet alleen deze objecten kan zien, maar ook werkelijk kan voelen, oppakken en weggooien.


Wat Is 360° fotografie & video?

360° fotografie & video 

Een 360 graden foto is eigenlijk niets anders dan een foto die, rondom en zowel boven als onder, volledig aan elkaar aansluit. Wanneer je een 360 foto “uitklapt” zie je eigenlijk een uitgebreide panoramafoto. De panoramafoto is pas geschikt als 360° foto wanneer de linkerkant van de foto perfect aansluit aan de rechterkant van de foto. Ofwel, waar de foto rechts ophoudt,  gaat die links weer verder. In de voorbeeldfoto hieronder is dit duidelijk te zien.

Een 360° video is bijna exact hetzelfde als een 360° foto. Het enige verschil is dat net als bij een normale foto en video, de foto een stil beeld is en de video bewegend beeld. Afhankelijk van de toepassing en de manier waarop je de 360° foto of video bekijkt, kun je dus letterlijk rondkijken in de foto of video vanuit het perspectief van de foto- of videograaf.

Hoe maak ik 360° foto's en video's?

 Er zijn een aantal manieren waarop je 360 graden foto’s en video’s kan maken. De 360° foto’s kun je handmatig met je telefoon of spiegelreflexcamera maken, foto voor foto totdat je helemaal rondom foto’s hebt gemaakt of automatisch door middel van een 360° camera. De 360° video’s kun je haast niet anders maken dan met een 360° camera.

Met een spiegelreflexcamera en een speciaal panoramastatief kun je handmatig een aantal foto’s vanuit verschillende hoeken nemen. Deze foto’s kun je vervolgens op de PC samenvoegen tot één, voor 360° foto geschikte, panoramafoto. Het voordeel hiervan is dat, wanneer goed uitgevoerd, je ontzettend hoge resolutie foto’s krijgt. Het grote nadeel van deze methode is dat één 360° foto maken ontzettend veel tijd kost.

Een andere mogelijkheid is om met je mobiel 360° foto’s te maken. Met behulp van een app kun je waar dan ook 360° foto’s maken. Dit gebeurd in principe op dezelfde wijze als de spiegelreflexcamera methode. Daar waar je bij de spiegelreflex zelf de foto op de PC moet bewerken en samenvoegen doet de app dit automatisch. De app geeft aan op welke plekken je de foto’s moet maken. Als alle foto’s zijn gemaakt voegt de app ze automatisch samen tot een 360° foto. Het voordeel hiervan is dat je dus met je eigen smartphone 360° foto’s kan maken. Het grote nadeel hiervan is dat het praktisch onmogelijk is om ervoor te zorgen dat alle foto’s naadloos op elkaar aansluiten.

De snelste en meest veelzijdige methode is om gebruik te maken van een 360° camera. Een 360° camera bevat 2 lenzen, aan de voor- en achterzijde van de camera, die beide een 180° foto kunnen maken. Bij het maken van een foto maakt de 360° camera, tegelijktijdig 2 foto’s die dan meteen aan elkaar "geplakt” worden. Afhankelijk van het merk camera, kun je meteen op je mobiel het resultaat zien. Bij het maken van een video gebeurd exact hetzelfde. Beide lenzen filmen gelijktijdig en “plakken” de beelden aan elkaar. Bij sommige camera’s is het zelfs mogelijk om live 360° beelden te streamen. De meest vooraanstaande 360° camera’s zijn: GoPro Fusion, Ricoh Theta, Samsung Gear, Insta360, Garmin Virb en Xiaomi. Iedere camera heeft zijn voor- en nadelen op het gebied van foto en video. In het algemeen is het grote voordeel dat je met een 360° camera snel 4K foto’s en video’s kunt maken en deze vaak rechtstreeks kan delen.

Wat is een Google Virtual Tour?

Kort gezegd is een Google Virtual Tour hetzelfde als de Google Street View functie van Google Maps. Waar je bij Street View buiten over straat loopt, loop je met een Virtual Tour binnen.

Met behulp van een 360° camera (bij voorkeur), kun je foto’s laten maken binnen uw bedrijf. Deze foto’s worden vervolgens op de juiste volgorde aan elkaar gelinkt en gekoppeld aan uw Google bedrijfspagina. Ieder bezoeker die uw bedrijf naar voren ziet komen op Google kan met een simpele klik uw virtuele rondleiding volgen.

Mosman3D kan op locatie 360° foto’s maken en samen met de klant een gewenste virtuele rondleiding uitstippelen en creëren. Dit gebeurd uiteraard helemaal naar wens van de klant. Gevoelige informatie binnen de rondleiding kan worden overgeslagen of worden nabewerkt om de privacy te waarborgen.

360° op je website of social media

Een 360° foto of video is tegenwoordig eenvoudig te plaatsen op diverse platformen. De meest gebruikte websites ondersteunen de mogelijkheid om een 360° foto of video te plaatsen, vaak met een plug-in dan wel met behulp van shortcode. Hierdoor kan een (potentiële) klant niet alleen op Google, maar ook op uw website, een kijkje nemen binnen het bedrijf.

Facebook ondersteunt het plaatsen van 360° foto’s en video’s. Is het materiaal genomen met een 360° camera? Dan herkent Facebook dit en zal dit automatisch plaatsen als 360° content met bijbehorende instellingen. Helaas ondersteunen de andere grote social media platformen, zoals Instagram en LinkedIn nog geen 360° content.

YouTube ondersteunt net als Facebook 360° content. Een video gemaakt met een 360° camera is eenvoudig geüpload. Deze 360° YouTube video’s kunnen net als normale video’s overal gedeeld worden. Wanneer je deze filmpjes afspeelt op je mobiele smartphone, in combinatie met een Cardboard, dan kun je de illusie creëren dat je je letterlijk in de video bevind. Mosman3D kan deze filmpjes voor uw maken en daarnaast de bijbehorende Cardboards leveren, met eventuele opdruk.

Mosman3D maakt 360° foto’s en video’s geschikt voor social media en Youtube, eventueel met eigen logo. Niet alleen kun je via deze platformen potentiële klanten een kijkje binnen laten nemen, maar ook een kijkje op een beurs, bij een proces of ieder ander gewenst moment.

Klik op de volgende link om te zien hoe je een 360° foto plaatst op Facebook.

TEL: +31 (0)6 24 46 47 87
MAIL: INFO@MOSMAN3D.NL

DAVID RICARDOSTRAAT 10
7559SH HENGELO (O)

Scroll to top